Színes A4-es “papír” kijelző

thumb_epapir.jpgAz LG.Philips LCD egy szupervékony vékony-tranzisztoros folyadékkristályos kijelzőt mutatott be (TFT-LCD) technológia, és bejelentette, hogy ez a világ első 14.1 hüvelykes rugalmas színelektronikus papír-kijelzője, méretben egy A4-es ív papír nagyságú. Az elektronikus papírfejlesztés világában ez a második áttörés LG.Philips-nek, mert 2006 májusában már bemutatta a világ első 14.1 hüvelykes fekete-fehér elektronikus papír-kijelzőjét.

A 14.1 hüvelykes rugalmas színelektronikus papír arra használja az elektronikus tintát az E-Ink Corp.-től, hogy létrehozzon 4,096 színt. Azt észrevehető az egészből, hogy bár a 4,096-szín nem túl ragyogó, mégis a kijelző, (meghajlítva is) meglehetősen életszerű képet ad. Az e-papír deformálódásának megakadályozására a cég speciális eljárást fejlesztett ki. Felhasználása a gyakorlatban valószínűleg a számítógépekkel vezérelt rendszerek, a repüléstechnológia, és egyéb különleges területeken lesz várható, ahol a hagyományos megjelenítők nem használhatók, valamint az iskolai, irodai alkalmazásoknál lesz átütő ereje, gondoljunk csak arra, ha az összetekert e-papírt az íróasztalon széthajtva egy kis mobiltelefon használatával nyílik lehetőség például internetezni…

Technológia:

Színszűrő-rendszert használ, és rendkívül kicsi az energiafogyasztása, gyakorlatilag csak a képalkotáshoz vesz fel energiát. A kijelző 300-mikrométer vastag, és a deformitását nagyhőmérsékletű felületkezeléssel csökkentették.

← Vissza