Süssünk lángost könnyedén!

langos.jpg

Egyszerű lángos

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.

Elkészítése:
Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő “felfut” a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük. Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk. Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük. A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk. Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

Egyszerű lángos tészta

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 3 db közepes nagyságú burgonya,
3 dkg élesztő, 2 evőkanál bor, vagy tej, 1 csipet cukor, 1 evőkanál olaj,
1 db tojás, só, őrölt bors ízlés szerint, 0,6 l napraforgó olaj

Elkészítése:
Az élesztőt a cukorral ízesített borban, vagy tejben felfutatjuk. A héjában megfőzött, meghámozott burgonyákat villával, lisztel keverve, megtörjük, majd az élesztős eleggyel alaposan összegyúrjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
Konyharuhával letakarva kb. egy óráig, kelesztjük, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és egy söröskorsó lisztbemártott szájával kiszaggatjuk, vagy késsel, felkockázzuk. Ezután újra pihentetjük, majd bő forró olajban mindkét felét kisütjük.
Papírtörölközőn a fölösleges olajt felitatjuk, majd az előre elkészített feltétekkel megszórva kiosztjuk. (Sajtos-tejfölös, svédgombás, tojássalátás, majonézes borsós, hideg lecsós, kapros juhtúrós, stb.)

Burgonyás lángos I.

Előzőleg egy mély gyúrótálban dolgozzunk össze 15 dg lisztet 1,1 dl langyos tejjel, egy csipet aszkorbinsavval és 1 dg elmorzsolt élesztővel, majd letakarva tegyük meleg helyre. Kb. háromnegyed óra múlva, főzzünk még
20 dg burgonyát, és törjük át. Amikor a kovász megkelt, adjuk hozzá a még meleg krumplit, 25 dg lisztet, 1 mokkáskanál sót, valamint 1,6 dl langyos vizet, és dagasszunk belőle lágy tésztát. Amennyiben túl kemény lenne, öntsünk hozzá még egy kis vizet, hogy nyúlós és ragacsos legyen. Addig dagasszuk, amíg a ragadós, lágy tészta el nem válik az edény falától. Utána szórjunk a tetejére kevés lisztet, és konyharuhával letakarva meleg helyen kelesszük kb. 1 órán keresztül. Amikor a hólyagosra kidolgozott tészta legalább háromszorosára dagadt összegyúrás nélkül, vizes kézzel vagy egy vízbe mártogatott evőkanállal szaggassuk tojás méretű darabokra, és cipóvá formálva tegyük megvizezett deszkára. (Vigyázzunk, hogy most se nyomkodjuk agyon, mert elveszti a jellegzetes, sült kovászhoz hasonló ízét, és közönséges kelt tészta lesz belőle.) A szétterülő darabokat minél távolabb helyezzük egymástól, hogy ne ragadjanak össze. Ezután a kiszaggatott tésztát kelesszük még negyedóráig, majd vizes kézzel nyújtsuk tenyérnyi méretűre, és min. 1,5 cm magas forró olajban mindkét oldalát süssük aranysárgára. A berakásnál ne hajoljunk föléje, mivel a vizes tészta miatt pattogó, forró zsiradék a szemünkbe freccsenhet. Ügyeljünk arra, hogy ne pirítsuk túl, mert rágós lesz. A lángost nagyobb méretű, vékony falú serpenyőben vagy egy zománcozott lábasban teljes lángon célszerű sütni, hogy minél kevesebb olajat szívjon magába. Ha nincs nagyméretű serpenyőnk, akkor két kisebbet használjunk, hogy a végére maradó tészta ne keljen túl.

A kiszedett lángosokat ne rakjuk egymásra, mert egyik a másiktól befülled, hanem egy rácson élére állítva helyezzük egymás mellé őket. Erre a célra legalkalmasabb a grillsütő rácsa, a csepegtető tálcával együtt. Az ily módon tárolt lángos ropogós marad, és a felesleges olaj is lecsorog róla. Fogyókúrázók steril papírtörölközőre szedjék ki, ami a lecsepegtetés után visszamaradt zsiradékot felszívja. Melegen tálaljuk. Fokhagymás vízzel megkenve, és kissé megsózva fogyasszuk. Ehhez 1 gerezd fokhagymát előzőleg reszeljünk, le vagy préseljünk át, és kb. 0,5 dl vízzel leöntve felhasználásig áztassuk. Finomabban is ízesíthetjük, ha az egyik oldalát megkenjük simára kevert meleg tejföllel, és megszórjuk kevés reszelt sajttal. A fenti adag tésztából kb. 12 db normál méretű lángos készíthető. A kirántott zöldségekhez hasonlóan, csak frissen kisütve ízletes, így mindig annyit készítsünk belőle, amennyi el is fogy. Szükség esetén papírzacskóba rakva tároljuk. Hűtőszekrénybe nem szabad betenni. Másnap megpróbálkozhatunk a grillsütőben való felfrissítésével, de nem lesz olyan finom, mint frissen kisütve. Aki az utcán illetve a piacokon árusított kenyértészta ízű lángosokhoz van szokva, a tej helyett vizet adjon a kovászhoz. Lángost burgonya nélkül is készíthetünk. Ebben az esetben a krumplit annyi liszttel pótoljuk, hogy a tésztanyúlós, ragacsos legyen. Ennek az egyszerűbb változatnak az előnye, hogy sütés közben a tészta nem ugrik össze, ezért kiadósabb. Egyébként a burgonyás lángos sem ugrik össze olyan nagyon, ha kinyújtás után egy éles késsel néhány helyen bevagdaljuk.

Burgonyás lángos II.

50 dkg liszt, 25 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, csipetnyi cukor, só, olaj

1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. belekeverünk
5 dkg lisztet, és kovászt készítünk. A főtt burgonyát szitán áttörjük és összekeverjük a maradék liszttel. Hozzáadjuk a kovászt és a maradék tejet, kevés sót. A tésztát legalább 10 percig dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva háromszorosára kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, majd a köröket kézzel jól kinyújtjuk. Bő, forró olajban kisütjük, a zsiradékot lecsöpögtetjük. Tetszés szerint zúzott fokhagymával, vagy tejföllel, reszelt sajttal megrakva fogyasztjuk.

Burgonyás lángos III.

Hozzávalók: 50 dkg liszt 25 dkg főtt, tört burgonya, 1,5 dkg élesztő
2 dl tej, cukor, só, olaj

A többször átszitált lisztet tedd meleg helyre, hogy meglangyosodjon.
A tej felével, kevéske cukorral és egy kanálka liszttel futtasd fel az
élesztőt. A héjában főtt, hámozott, áttört burgonyát dolgozd el a liszttel, sóval, a felfuttatott élesztővel, s a maradék tejet is hozzáadva – sok levegőt beledolgozva – dagaszd sima tésztává. Tedd egy kilisztezett edénybe (langyos helyre), takard le, s hagyd megkelni.  Ha két-háromszorosára nőtt, nyújtsd ujjnyi vastagra, s vágd egyforma (kb. féltenyérnyi) darabokra.
Az olajos kézzel cipóvá formált adagokat hagyd még 10-20 percig kelni.
Végül a lángosokat húzogasd laposra, s bő, forró olajban mindkét oldalukon süsd pirosra.

Burgonyás lángos pehelyből

Hozzávalók: 4 evőkanál burgonyapehely, 1 db egész tojás, 2 dl tej,
10-15 dkg finomliszt, 2 dl tejföl, 1 csapott teáskanál sütőpor, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 csapott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors, késhegynyi szerecsendió-reszelék.

Elkészítése:
A tojást a tejjel habosra verjük. Megfűszerezzük, belekeverjük a burgonyapelyhet, és 10 percig hagyjuk állni. Ez után újból összekeverjük és annyi lisztet adunk hozzá, hogy galuskasűrűségű legyen. Ötpercnyi pihentetés után ismét átkeverjük, majd olajos kézzel féltenyérnyi nagyságú, egy centi vastag darabokra szaggatjuk. Egyenként beletesszük a 180 fokra felhevített olajba, és 2-3 perc alatt szép pirosra megsütjük. A fölösleges olajat lecsöpögtetjük, illetve mindkét oldalát papírtörülközővel leitatjuk. Megsózott tejföllel tesszük az asztalra. Igen olcsó, ám nagyon finom és egyszerű vacsora, vagy pedig nagy társaságnak folyamatosan sütve kitűnő sör- vagy borkorcsolya.
Egyszerűen és gyorsan készíthető, nagyon olcsó és kiadós.

Currys lángos

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, fél zacskó sütőpor, 1 teáskanál só,
ugyanennyi curry-por, 1 mokkáskanálnyi törött fehér bors, 2 dl víz,
2 evőkanál olaj.

Elkészítése:
A lisztet, a sütőport, a sót, a curry-t és a borsot mély tálba szórjuk, ráöntjük a vizet meg az olajat, és sima tésztát gyúrunk belőle. Lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Egy-egy tésztakorongot kissé széthúzogatunk, majd 180 fokos hőmérsékletű olajba tesszük. 2-3 perc alatt szép pirosra sütjük, és papírtörülközőre téve leitatjuk. Egyszerre csak néhány darabot tegyünk az olajba, mert nagyon megnőnek a lángosok. Egyszerűen és gyorsan készíthető, olcsó vacsora vagy sörkorcsolya.

Hagymás krumplilángos

Hozzávalók: 40 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt,
1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 dkg élesztő,
fél dl tej, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:
A meglangyosított tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a főtt, áttört és még meleg burgonyával, a liszttel, a tojásokkal, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, valamint a szétzúzott fokhagymával és a sóval. A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy cipóba formálva 30 percig pihentetjük. Lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. Kissé széthúzogatjuk, majd a 180 fokra felforrósított olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük.
Itatóspapírra szedjük, hogy az a fölösleges olajat felszívja.
Egyszerűen készíthető, jóízű vacsora vagy vendégváró.

Juhtúrós lángos

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1,2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj
2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, kevés só
A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 1 dl tejföl, 1 csokor kapor

Elkészítés:
A megtisztított, megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük
és forrón áttörjük. Az élesztőből kevés cukorral, langyos tejjel és
liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük, a liszthez
hozzátesszük a burgonyát, a megkelt kovászt beleöntjük, sózzuk, és
annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét letakarva, langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságra nyújtjuk és tetszés szerinti formára, szaggatjuk. Mielőtt a forró zsírba tesszük két-három helyen késsel, bevagdossuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban. A friss juhtúrót egyenletesen rákenjük a
lángosokra, meglocsoljuk 1 dl tejföllel, megszórjuk a finomra vágott kaporral. A lángosokat félbehajtjuk, és kissé összenyomkodjuk.
Tűzállótálon vagy bevonatos tepsiben 5-10 percre a sütőbe tesszük.
Forrón tálaljuk.

Káposztás lángos

Ugyanúgy készül, mint a Burgonyás lángos, de a tésztájába a dagasztás végén keverjünk bele fél adag pirított káposztát is. A pirítást a Káposztás rétesnél leírt módon végezzük. A különleges ízek kedvelői pirított káposzta helyett max. 20 dg juhtúrót is keverhetnek a tésztába. Ha a juhtúró meg van sózva, a tésztához adandó só mennyiségét csökkentsük fél mokkáskanálra.

Káposztás lángos

Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt, 15 g élesztő, 0,5 dl tej, só, kristálycukor
Hozzávalók a töltelékhez: 400 g fejes káposzta, 4 dl étolaj,
20 g kristálycukor, só, őrölt bors

Elkészítése:
Az élesztőt egy késhegynyi cukorral, a langyos tejjel összekeverjük és meleg helyen gyorsan, felfuttatjuk, majd a lisztbe keverjük, és langyos, enyhén sós vízzel lágy tésztát készítünk belőle. Letakarva, meleg helyen pihentetjük – kelesztjük. Közben a megtisztított káposztát lereszeljük, besózzuk és rövid ideig állni, hagyjuk, majd alaposan kicsavarjuk, hogy minél szárazabb legyen.
0,5 dl olajat felhevítünk és a cukrot aranysárgára, pirítjuk benne, hozzáadjuk a kicsavart káposztát. Folytonos keverés közben megpirítjuk, törött borssal fűszerezzük. A pirítást addig végezzük, amíg a káposzta el nem veszíti folyadéktartalmát. A megkelt tésztát libatojás nagyságú cipókra osztjuk, és ezeket belisztezett deszkára téve még körülbelül 10 percig pihentetjük. A megkelt cipókból kerek lapokat nyújtunk, mindegyik közepébe egy-két evőkanál párolt káposztát teszünk.
A tészta széleit ráhajtjuk, hosszúkás alakúra formáljuk, majd bő, forró olajban aranysárgára sütjük.

Krumpli lángos köményes

Hozzávalók: 50 dkg főtt burgonya, 1 kg liszt, 2 dkg élesztő,
1 evőkanál köménymag, só, olaj

2 dkg élesztőből 1 dl langyos vízzel, kevés liszttel, kovászt készítünk.
A burgonyát összenyomjuk és a liszttel, sóval, köménnyel, majd a kovásszal elkeverve jól kidolgozzuk. Meleg helyen, félórát kelesztjük. Zsemle nagyságú cipókat szaggatunk, ezeket ismét pihentetjük egy félórát, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk, villával megszurkáljuk, és bő, forró olajban mindkét oldalát kisütjük.
Üresen; sóval; fokhagymával; langyos tejföllel; langyos tejföl-belenyomott fokhagymával; reszelt sajttal; langyos tejföl-belenyomott fokhagyma-reszelt sajttal egyaránt finom.

Krumplis lángos (tócsni)

Hozzávalók: öt közepes nyers burgonya, 3-4 evőkanál liszt, egy tojás, só, törött bors; a sütéshez olaj.

A nyers, meghámozott krumplikat megreszeljük, beletesszük a tojást, a lisztet és a fűszerekkel ízesítjük. Kevés olajat megforrósítunk, kanalanként rakjuk bele a masszát, és a kanállal szétterítjük az olajban, hogy vékony, ropogós lángosokat kapjunk.
Minden főzelékre jó, gyors és olcsó.

KRUMPLIS LÁNGOS

Hozzávalók: 50 dkg liszt, fél csomag élesztő, 1 dl tej, kis cukor,
20 dkg áttört főtt krumpli, fél liter étolaj, só

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben. A liszt közepére öntjük az áttört krumplit, kevés sót, 1 dl olajat. Az élesztőt a langyos vízzel jól eldolgozzuk. Kissé lágy tésztát készítünk, 3-4 dekás cipókat szaggatunk, melyet olajozott tálcán letakarva pihentetünk. Kb. fél óra múlva kétszeresére kel, ekkor forró olajban kisütjük. Tálalhatjuk fokhagymával, tejföllel, sajttal, ketchuppel, vagy ki mivel szereti.

Kefires lángos

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 csomag sütőpor, 2 tojás, 4 evőkanál olaj,
1 evőkanál só, 2 pohár kefir, 2,5 dl tej, 1 teáskanál cukor, 5 dkg élesztő

A tejben, a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót jól összedolgozzuk az élesztővel egészen addig, amíg elválik az edény falától. Olajjal kikent nylon zacskóba tesszük, és a hűtőben kelesztjük.
(Kb. kétszeresére dagad.) A hűtőben a tészta két hétig tárolható.

Lángos Jászapátiból

Hozzávalók: 1/2 kg liszt, 3 dkg élesztő, pici cukros tej,
2 kis doboz kefir, egy közepes nagy főtt krumpli,
1-2 tojás, kevés étolaj, só.

Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk, majd a kefirt a tojással, összetört főtt krumplival, kávéskanál sóval és a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángostésztára jellemző gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát legalább
1 órára hűtőszekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle, amennyi lángost frissen ki akarunk sütni. (A maradék tészta tetejére kevés olajat téve, hűtőben napokig eláll.) Étolajos kézzel előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára széthúzzuk a lángosokat és forró olajban, de lassú lángon világosra sütjük.
Ízesítés:
Só, fokhagyma, sajt, tejföl, ízlés szerint. Ha egy vidám háziasszony frissen készíti el ezt a finom, puha lángost és hideg sört kínál hozzá, szíve választottját garantáltan azonnal leveszi a lábáról.
Tapasztalatból tudom.

Lángosok
——–
Hozzávalók:
Egyszerű lángostészta: 1 kg liszt, 1 ek. só, 1 pohár tejföl, 3 tojás,
4 dkg élesztő, 3 dl tej.

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kk. cukorral felfuttatjuk, a többi
hozzávalóval összegyúrjuk. Hűtőben az alsó polcon olajos zacskóban néhány
óráig tároljuk. Ezt követően olajos kézzel kinyújtjuk a tésztát tükörtojás
nagyságúakra, és forró olajban vagy zsírban mindkét oldalát kisütjük.
Forrón, fokhagymával jól bedörzsölve, vagy tejföllel, reszelt sajttal
tálaljuk.
Gyorsan elkészíthető, ám ízletes, vendégvárónak alkalmas.

Krumplis lángostészta:

40 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 főtt krumpli, 1 ek. olaj, 1/2 dkg só,
1 dl langyos tej, olaj vagy zsír a sütéshez.

Az élesztőt 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjük. A liszt
közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük a
megfőtt és áttört krumplit, az 1 ek olajat, és langyos, sós tejjel lágyabb
kelt tésztát dagasztunk. Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva
kb. 1 óráig, kelesztjük. Ha a tészta kétszeresére megkelt, a tésztát
tenyérnyi darabokra, vékonyra kihúzzuk, és forró olajba tesszük. Előbb
fedő alatt, majd ha megfordítottuk fedő nélkül ropogósra, sütjük.

Kapros lángos:

A kiszakított tésztát tenyerünkön szétnyomjuk, meghintjük finomra vágott
zöldkaporral, a tésztát egymásra hajtjuk, ezután nyújtjuk vékonyra vizes
kézzel, és azonnal sütjük.

Túrós lángos:

A kapros lángoshoz hasonlóan a tészta közepébe diónyi kapros juhtúrót
teszünk. Ezt kissé vastagabbra nyújtjuk.

Tojásos lángos:

3-4 kemény tojást nagyon apróra összevagdalunk, és kevés vajjal, egy
csomag vágott metélőhagymával meg pár kanálka tejföllel keverjük el.
A tészta közepére diónyi halmot rakunk belőle, majd a tészta széleit
ráhajtva, nyújtófával újra kinyújtjuk.

Sonkás lángos:

Tejföllel kevert őrölt sonkával, vagy főtt füstölt tarjával töltjük meg a
lángosokat.

Káposztás lángos:

Zsiradékban apróra reszelt édeskáposztát pirítunk, mint a káposztás
kockához, törött borssal erősen ízesítjük, és ezzel töltjük a lángosokat.

Hagymás krumplilángos:

40 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 dkg élesztő fél dl tej, 1 mokkáskanál só

A meglangyosított tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és langyos
helyen felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk a főtt, áttört és még meleg
burgonyával, a liszttel, a tojásokkal, a megtisztított és lereszelt
vöröshagymával, valamint a szétzúzott fokhagymával és a sóval. A tésztát
jól kidolgozzuk, majd egy cipóba formálva 30 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb
pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk. Kissé széthúzogatjuk,
majd a 180 fokra felforrósított olajban 4-5 perc alatt szép pirosra
sütjük. Itatóspapírra szedjük, hogy az a fölösleges olajat felszívja.
Egyszerűen készíthető, jóízű vacsora vagy vendégváró.

Foszlós lángos:

25 dkg finomliszt, 1 dl aludttej (kefir, esetleg joghurt), fél dl tej,
fél dkg élesztő, 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott teáskanál só,
kevés pecsenyezsír

A meglangyosított tejben simára keverjük a szétmorzsolt élesztőt, majd a
bögrében felfuttatjuk. Ha már feljött a tetejére, akkor a liszttel, az
aludttejjel, a sóval és a szétzúzott fokhagymával jól összedolgozzuk.
Lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. Az egész felületét vékonyan
megkenjük pecsenyezsírral, szorosan felcsavarjuk, mint a rétest szokás,
majd 30 percig pihentetjük. Ezután újból kinyújtjuk, de már fél centi
vastagra. Fánkszúróval vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk,
kézzel széthúzogatjuk, és a 180 fokra felforrósított olajban szép
aranysárgára sütjük (2-3 perc). A fölösleges olajat leitatjuk, és melegen
tálaljuk. Nagyon egyszerűen készíthető, olcsó vendégváró.

Lotharingiai lángos

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 30 dkg kemény sajt, 20 dkg vaj, 1 tojás,
1 dl tejszín, 0,5 liter tej, só, bors, reszelt szerecsendió.

Készítsük el a tésztát: 25 dkg lisztet szitáljunk gyúródeszkára, törjünk
hozzá 12 dkg vajat, tegyük hozzá a tojást, csipet sót. Dolgozzuk össze,
formázzuk kerekre, tegyük hűtőszekrénybe.
Közben készítsünk Besamel mártást:
vegyünk elő egy nehéz serpenyőt, tegyük bele a maradék 5 dkg vajat, lassan melegítsük. Folytonos keverés mellett szórjuk bele a megmaradt lisztet, és lassan adjuk hozzá a tejet is, úgy, hogy ne forrjon fel. Sózzuk, borsozzuk, csipetnyi reszelt szerecsendióval is ízesítjük.
A sajtot hámozzuk meg, és még mindig folytonos keverés mellett reszeljük a besamelbe. Amikor a tűzhelyről levettük, akkor adjuk hozzá a tejszínt is, sűrítsük be. Hevítsük a sütőt 180 °C-ra. Vajazzunk ki egy tortaformát. Vegyük elő a tésztát, nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra, béleljük ki vele a tortaformát, a peremét kissé vastagabbra hagyva. Óvatosan töltsük bele a krémsűrűségű besamelt, azonnal tegyük sütőbe, és kb. 30 percig, süssük. Forrón tálaljuk, friss zöldsalátával.

Puri almacsatnival

Hozzávalók: 12 db puri (lángos) elkészítéséhez: 2,5 evőkanál vaj,
1 teáskanál őrölt bors, só, ghí (tisztított vaj), 25 dkg búzakorpás liszt.  Az almacsatnihoz: 50 dkg alma, 1,5 dl cukor, 1 evőkanál ghí,
1 teáskanál római kömény, 1/2 tasak ánizs, 2 csípős füzérpaprika

Elkészítése:
Előre készítsünk el nagyobb adag ghít, azaz tisztított vajat:
kb. 1/2 kg vajat tegyünk lábosba, hevítsük forrásig, majd vegyük le a lángot takarékra és kb. egy órán át, főzzük, habját Leszedve. Ha nem keletkezik több hab és a vaj kitisztult, szűrjük le, és újra megszilárdul. Keverjük össze a lisztet; sót, borsot, majd adjunk hozzá annyi langyos vizet, hogy elég kemény tésztát kapjunk. Jól gyúrjuk össze, majd hagyjuk legalább fél órát pihenni. Addig készítsük el az almacsatnit. Az almát vágjuk nyolcfelé, magházát vegyük ki. A ghít melegítsük fel és pirítsuk meg benne a köményt, ánizst, csípős paprikát. Tegyük rá a felszeletelt almát és szórjuk meg fahéjjal. Kevés vízzel öntsük föl, nehogy odasüljön. Amikor az alma üvegesre párolódott, vegyük le a tűzről, adjunk hozzá a cukrot és tartsuk melegen, míg a purit kisütjük, A tésztából gyúrjunk 3 cm átmérőjű golyókat, és olajozott deszkán nyújtsuk ki félujjnyi vastagságú lapokká úgy, hogy 1 purit süthessünk belőle. A felforrósított ghíben
süssük ki, majd csöpögtessük le és tálaljuk almacsatnival.

Placki vagy masinalángos

Hajában főtt krumplit meghéjazunk, áttörjük a krumplinyomón. Csak annyi liszttel gyúrjuk össze, amennyi összefogja a krumplit! Kevés sóval ízesítjük. Csak úgy kézzel tenyérnyi nagyságúakat nyújtunk belőle, úgy fél centi vastagságúra.
A masina placcán, a vaskályha tetején (ma pirítóslapon) sütjük meg.
Megkenjük zsírral, kettőt-kettőt összefogunk belőle.

Ropogós szardellás lángos

Hozzávalók: 40 dkg finomliszt, 1,5 dkg élesztő, 1 csapott evőkanál szardellapaszta, kevés langyos víz, 1 mokkáskanál kristálycukor.

Elkészítése:
Az élesztőt szétmorzsoljuk és fél deci, meglangyosított vízben simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és letakarva bögre tetejére “futtatjuk”. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a szardellapasztával és annyi langyos vízzel, hogy galuskamassza keménységű legyen. Nem dagasztjuk, hanem kanállal verjük (illetve a robotgép keverőjével keverjük) egészen addig, amíg hólyagossá válik. Tetejét kevés liszttel meghintjük, és mély, lisztezett tálba téve háromszorosára kelesztjük (az élesztő langyos helyen gyorsabban dolgozik). A megkelt tésztából kézzel kisebb darabokat kiszakítunk, egyformán széthúzogatjuk, és 180 fokra felforrósított olajba tesszük. 2-3 perc alatt ropogósra megsütjük. A fritőzből kivesszük, és papírtörülközőn leitatjuk róla a fölösleges olajat.
Egyszerűen készíthető, jóízű étel bor vagy sör mellé.

Sajtos burgonyalángos

Egy doboznyi burgonyagombóc-port simára keverünk 2 egész tojással,
2 deci vízzel, egy kiskanál hagymakrémmel és 15 deka reszelt sajttal
(jó, ha a fele füstölt sajt). 5 percig pihentetjük, majd forró olajban, félujjnyi vastag tenyérnyi lángosokat sütünk belőle. Akkor jó, ha szép barna, ropogós, de vigyázzunk, mert ha túl sötétre sütjük, a benne lévő sajt megkeseredik.

Tésztájában ízesített lángos

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 30 dkg rétesliszt, 1 dl tejföl, 1 csipet cukor
1 evőkanál olaj, vagy margarin, 1 db tojás sárgája, 3 dkg élesztő
só, bors ízlés szerint

Elkészítése:
Az élesztőt a meglangyosított cukros tejfelben felfutatjuk. A héjában főt meghámozott, összetört burgonyát, liszttel és tojássárgájával összegyúrjuk a hozzáöntött élesztővel. Sóval, borssal ízesítjük, olajjal, vagy margarinnal fellazítjuk és végül körülbelül egy órán át, kelesztjük.
Ezután kiszaggatjuk, vagy felkockázzuk és még a második pihentetés előtt az alábbi ízesítő keverékekkel a tésztáját, összeházasítjuk, majd forró olajban kisütjük.

1. Juhtúrós-kapros lángos: A második kelesztésnél egy nagy csokor, apróra vágott kaprot, kb. 10 dkg juhtúrót a tésztához, gyúrunk, majd nyújtás után szaggatjuk és 20 percnyi pihentetés után, kisütjük. A sóval óvatosan bánjunk, mert a juhtúró elég sós.

2. Káposztás lángos: 30 dkg szeletelt édes káposztát, két evőkanál cukron megpirítunk, sózzuk, borsozzuk, majd a tésztához keverjük a második kelesztés előtt.

3. Sonkás lángos: 15 dkg főt, füstölt húst megdarálunk és a második kelesztés előtt a tésztához, gyúrjuk. A kisütött lángosra reszelt sajtot szórunk.

4. Tojásos lángos: 3-4 főt, tojást 1 csokor apróra vágott snidlinggel és 0,5 dl tejföllel összetörünk, kevés sóval, borssal ízesítjük, majd a második kelesztés előtt a tésztához gyúrjuk.

A lángosokhoz friss, habos sör illik.

 

← Vissza