Nyelvőr: ha ezt látná Grétsy doktor…

„A kirendelt igazságügyi orvos szakértő véleménye szerint a sebben maradt törlőkendő elfertőződése és az idős ember halála között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg – mondta a sajtóreferens.”

A sajtóreferens (vagy az orvos, vagy az index) butaságot mondott.  Soha nem fertőződne el egy törlőkendő, sem a hasban, sem a sebben, sem akárhol. Viszont a seb elfertőződhet a tőrlőkendőtől. Főleg ha benne marad. Egyébként a magyar gyakorlatban a jelenlévő  műtősnő adogatja be az eszközöket a műtéti területre, és a műtét végén kötelezően le kell(ene) **számolnia a kendőket, műszereket stb.-t, pont az ilyen esetek megelőzése miatt, sőt ő felel az eszközök sterilitásáért is, valószínű őt fogják felelősségre vonni a műhibáért is.

**A gyakorlat: a sterilt kibontva a műtősnő előkészíti az eszközöket, átszámolja a beteg testével kapcsolatba kerülő tárgyakat, kendőket, lapokat, tűket, eszközöket. Ezeket a műtét végén, (mivel „ledobó”-ba kerülnek) visszaszámolják, azaz ha nyolc haskendőt tett ki az asztalra a sterilből, akkor a ledobóban is nyolcnak kell lennie, minimum. Ugyanígy visszakell számolni az összes tűt, műszert, szikét, mindent.