ELLENőRIZZEN JÁTSZÓTERET!

[lightbox=http://www.hologramember.hu/old_images/csuszdacska.jpg|csuszdacska.jpg]thumb_csuszdacska.jpg[/lightbox]Sétáljunk körbe, nézzük meg alaposan a szomszédságban lévő játszótereket. Ellenőrizzük, van-e laza homok vagy háncs-illetve faforgács azok alatt az eszközök alatt, amelyről a gyermek lepottyanhat. A homok illetve egyéb puha felületek vastagsága lehetőleg 30 cm legyen.

Ellenőrizzük azt is, nincsenek-e kiálló, éles részek, szögek, repedések.

Ha azt tapasztalja, hogy a játszótér veszélyes, jelezze ezt a fenntartónak – ez többnyire az önkormányzat. 2008-ig minden játszótérnek olyannak kell lenni, amelyet az EU előír.

Legyünk körültekintőek a „természetes” környezetben lévő játszótereken is. Figyeljünk arra, nincsenek-e mérgező növények, melyeknek hasonló a termésük, mint az ehető gyümölcsöknek.

A homokozók nemcsak a fizikailag lehetnek veszélyesek, pl. éles szélük miatt, hanem fertőzés szempontjából is. Kutyák, macskák ürülékéből fertőző baktériumok, bélféregpeték kerülhetnek a homokba. Bizonyos korban a gyermekek eszik a homokot – de ha csak a körmük alá kerülnek a szemmel láthatatlan kórokozók, az is elég ahhoz, hogy fertőzést okozzon.

Ha marad egy kis ideje, akár játszhat is a gyerekével… amazed.png

Forrás: Baleset-megelőzési Munkacsoport